Dánia: Egyre nagyobb társadalmi nyomás alatt van a kormány, hogy betiltsa a fiúk nemi szerv csonkítását

Dániában egyre nagyobb társadalmi nyomás alatt van a kormány, azért hogy tiltsa meg a 18 év alatti fiúk orvosilag nem indokolt nemi szerv csonkítását. A legfrissebb közvéleménykutatás szerint már a lakosság 86%-a szeretné, ha betiltanák. A legnagyobb kormánypárt bejelentését, mely szerint továbbra sem támogatják ezt, felháborodás fogadta saját szavazótábora részéről is, a miniszterelnök oldalát ellepték a dühös és csalódott hozzászólások. 

2013-ban alakult az Intact Denmark nevű civil szervezet, azzal a céllal, hogy Dániában betiltsák a 18 év alatti fiúk nemi szerv csonkítását. Ez a szervezet jelentős szerepet játszott abban, hogy a kérdés a közéleti viták témájává vált. Négy évvel ezelőtt már írtam róluk, illetve arról, hogy a Dán Orvosi Kamara egy olyan közleményt adott ki, hogy a fiúk körülmetélése egyenlő a bántalmazással és csonkítással, valamint hogy egyre több politikus is hasonlóan foglalt állást.

pride-circumcision-demo.jpg

A kérdés Dániában azóta is (sajnos Európában és a világban egyedülálló módon) jelentős politikai viták tárgyát képezi és ezek során egyre nő a tiltást támogatók tábora. A Yougov közvéleménykutatása szerint 2014-ben a dánok 74%-a gondolta úgy, hogy tiltani kell a gyakorlatot, a Megafon 2018-as kutatása szerint már 83%-a támogatta, a legfrissebb idén augusztusi, szintén a Megafon által készített felmérés szerint pedig már 86%. Az elmúlt hónapok során a parlamenti pártok is sorra álltak be a tiltást támogatói közé. Immár hat parlamenti párt foglalt állást ily módon: az antikapitalista Enhedslisten, a szocialista SF a zöld Alternativet, a liberális Liberal Alliance, a bevándorlásellenes Dansk Folkeparti, illetve a nemzeti konzervatív Nye Borgerlige.

Csak a két legnagyobb párt, a kormányzó balközép Socialdemokratiets, illetve az ellenzéki jobbközép Venstre ellenzi a tiltást, azonban egyre nagyobb társadalmi nyomás helyeződik rájuk is, annak érdekében hogy megváltoztassák álláspontjukat. Ezúttal a Liberal Alliance elnöke, Simon Emil Ammitzbøll-Bill nyújtott be indítványt a parlamentben a gyakorlat betiltására vonatkozóan, ami miatt a szociáldemokrata párt bejelentette, hogy felülvizsgálja álláspontját. Ennek az lett az eredménye, hogy ismét bejelentették, hogy nem támogatják a tiltást. Mette Frederiksen, miniszterelnök elmondta, hogy bár nem ért egyet a gyakorlattal, de nem tiltják be, mindezt elsősorban azzal indokolta, hogy mi történt a zsidókkal a II.világháborúban, illetve hogy Dánia lenne az egyetlen az ország a világon, ahol tiltott.

 42c79142fe6650d4f2545091e5c9be5e.png

Mette Frederiksen ezzel kapcsolatos bejelentése közfelháborodást váltott ki a közösségi médiában. A miniszterelnök Facebook oldalát is ellepték az egyet nem értésüket kifejező, felháborodott és csalódott hozzászólások. Több mint 8 ezer komment született, a top hozzászólások közül idézek néhányat:

"Mette Frederiksen .... Ön épp most kért az állam nevében bocsánatot a Godhavn-i fiúktól, akik erőszaknak voltak kitéve ...... Most pedig engedélyt ad 18 év alatti gyermekek megcsonkítására ....."(Thomas Revsbeck) (1945 és 1976 között a dán állam a Godhavn-i fiúotthonba helyezett el fiúkat, akiket ott fizikailag és szexuálisan bántalmaztak, illetve orvosi kísérleteket végeztek rajtuk.)

 "Mette, ez a legrosszabb hír a mai nap. Szegény gyerekeknek semmi választási lehetősége nincs. Hogyan tudod ezt te támogatni" (Susan Brandt Jensen)

"Nagyon tiszteltelek, Mette. Ez ma eltűnt, elküldtem a pártból való kilépési nyilatkozatomat." (Joan Prahl Parente)

"Kedves Mette. Az egészséges fiúgyermekek körülmetélése nemi alapú csonkítás. Azt gondolom, hogy az az igazságos, ha felállítunk egy 18 éves korhatárt és ezen a ponton mindenki eldöntheti majd magának." (Anne-Jette Raben)

"A gyerekek, lányok, fiúk körülmetélése orvosi indokok nélkül elfogadhatatlan egy felvilágosult társadalomban. Az egyéni jogokat nem írhatják felül történelmi kötelességre való utalások." (Ingelise Lauritsen)

"Micsoda nonszensz! Felháborító, hogy egyáltalán vita témája az, hogy megvágjanak-e egy gyereket. Ezt le kéne zárni azzal, hogy ilyenről soha nem nyitunk vitát. Támogasd a tiltást!" (Ole Mikkelsen)

"Micsoda gusztustalan érv ez! Rendkívül tiszteletlen azokkal szemben akik meghaltak és azokkal a fiúgyerekekkel szemben, akiknek a testéből egy részt levágnak most. Ha a láthatatlan barátod azt mondja, hogy vágd a gyerekedet, itt az ideje, hogy ne hallgass rá!" (Rasmus Rasmussen)

"Remélem, hogy a párt elveszti szavazóit, mivel szégyen ahogy a gyerekekkel bánik." (Ulla Moutran)

"Az ember nem okoz fájdalmat a kisgyermekeknek és egy életen át tartó traumát! Vallási kontextusban sem!" (Claudio Schultz Henriksen)

"Mette, ez botrányos. A saját testeddel való rendelkezéshez való jog mindig a szülők vallásszabadsághoz való joga fölött áll, bármi is történt a múltban." (Kasper Klarskov)

"Ez a döntés egy hatalmas hiba. Ön a kultúrát és a tradíciót arra használja fel, hogy legitimizálja a gyermekbántalmazást. Én azt gondoltam, hogy mi itt Dániában olyan kultúrát és tradíciót alkottunk, ami nem bántja az embereket, de úgy látszik nem ez a helyzet. És nem érdekel, hogy mit ígért a zsidóknak korábban. Ez az én véleményem szerint nem teszi a védtelen gyermekek megcsonkítását kevésbé rosszá."  (Rasmus Sylvest Mortensen)

"Ettől kissé hányingerem van. Azt állítod, hogy ha azt szeretnénk, hogy a fiúknak joguk legyen dönteni a testükről, akkor antiszemiták vagyunk. Ez tiszteletlen velünk szemben is, de mindenekelőtt a gyerekekkel szemben, akik nem tudnak választani, hogy megvágják őket, vagy nem."  (Esther Fuchs)

 118010580_10158434441192719_238110327603534129_n.jpg

Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke

A felháborodott hozzászólások azóta is folyamatosan érkeznek az új bejegyezések alá is. A miniszerelnök legújabb bejegyzésében például arról ír, hogy a szexuális zaklatás és általában az erőszak elfogadhatatlan. A legnépszerűbb hozzászólások arra mutatnak rá, hogy mennyire ellentétben van ezzel a nemi szerv csonkítással kapcsolatos álláspontja.

"Másrészt viszont a kisfiúk csonkítása rendben van" (Kjartan Nygaard)

"Ön támogat mindenkit csak a gyerekeinket nem? Mi van azokkal, akik hangosan beszélnek a körülmetélés által szerzett szörnyű tapasztalataikról? Ők nem érdemlik meg, hogy meghallgassuk őket? A gyerekeinknek nincs joguk a saját és érintetlen testükhöz? Miért nem adja meg nekik a hozzájárulás jogát? Az ön döntése - ön csinál sok ezer új áldozatot" (Suzett Anderberg)

Az egészen nyilvánvalónak tűnik, hogy a nemzetközi reakcióktól való félelem miatt nem születik döntés. Ugyanakkor hosszabb távon egy jól működő demokráciában, egy kormány aligha mehet politikai következmények nélkül egyenesen szembe a választók 86%-ával, beleértve saját szavazóit is, nyíltan megtagadva az általa képviselt alapvető értékeket (pl. a gyermekek jogai, vagy a nemek közötti egyenlőség). Nagyon valószínű, hogy az itt megnyilvánuló indulatok a jövőben még inkább fokozódni fognak, amennyiben a két nagy párt nem változtatja meg az álláspontját.

Fontos lenne, hogy itthon is mihamarabb felismerjük, hogy a gyermekek ilyen fajta bántalmazását és megcsonkítását nem tűrhetjük szó nélkül!