A Modern Férfipolitikáért Mozgalom állásfoglalása a köznevelési törvény módosítási tervéről

A Modern Férfipolitikáért Mozgalom üdvözli a köznevelési törvény tervezett módosítását, mely szerint a szülői felügyeleti jog állásától függetlenül az iskola és az óvoda mindkét szülőt tájékoztatni lesz köteles.
 
Az iskolákban, óvodákban bevett gyakorlatnak számít, hogy a gyermekétől külön élő szülőt az intézmények nem tájékoztatják, sőt sok esetben szóba sem állnak vele. Nemi sztereotípiák is súlyos problémát jelentenek, sok esetben az intézmények automatikusan az anyát értesítik, másodrendű szülőként kezelve az apákat.
 
Az egyelőre nem hatályos köznevelési törvényben (Nkt.) egy jelentős változásra került sor. E szerint a gyermekről az iskola és az óvoda mindkét szülőt tájékoztatni köteles (alapesetben) függetlenül a szülői felügyelet állásától.
 
A törvénytervezet így szól:
Nkt. 41. §
(11) Ha törvény alapján a kiskorú gyermek, tanuló adatai a szülő részére továbbíthatóak, törvény eltérő rendelkezése hiányában a szülői felügyeleti jog gyakorlásától függetlenül az adatok – a (12) bekezdés szerinti kivétellel – mindkét szülőnek továbbítani kell.
(12) A (11) bekezdés szerinti adatok nem továbbíthatóak azon szülőnek, akinek a bíróság a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény (a továbbiakban: Ptk.) 4:175. § (1) bekezdése szerint a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a szülői felügyeleti jogát e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
(Az új Nkt. tervezett teljes szövege itt érhető el.)
 
A Modern Férfipolitikáért Mozgalom üdvözli és rendkívül fontosnak tartja ezt a változtatást. Ez elősegíti a szülők és a nemek közötti egyenlőséget egyaránt. Bízunk benne, hogy a törvény hatályba lépését követően mindez a gyakorlatban is érvényesülni fog.
 
Kérjük továbbá a kormányt, hogy tegyen további lépéseket a szülők egyenlősége érdekében: szüntesse meg az apákat diszkrimináló törvényeket, vezesse be az apa-gyedet, illetve a váltott elhelyezés előnyben részesítését, vizsgálja felül a bíróságok nemi diszkriminatív gyakorlatát, segítse elő a külön élő szülők egyenlő jogait. 
 
Állásfoglalásunkat megküldjük a Kulturális és Innovációs Minisztérium számára is.
bogar_divorce-2321087_1920.png