Április 26.-án lesz a Közös Szülői Nevelés Napja, idén először konferenciát is rendeznek ez alkalomból

Április 26.-án lesz a Nemzetközi Közös Szülői Nevelés Napja. A National Parents Organization idén április 26.-án ez alkalomból egy ingyenes, online konferenciát is rendezésre, melyen a közös szülői nevelés témájának szakértői adnak elő, többek között Warren Farrell a "The Boy Crisis" szerzője és Teresa Harlow író.

Április 26-a a Nemzetközi Közös Szülői Nevelés Napja. A nap története oda nyúlik vissza, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az ország első, egyenrangú megosztott szülői nevelésről szóló törvényét 2018. április 26-án fogadták el Kentucky állam törvényhozói. Ez az úttörő törvény 50/50% arányú felügyeleti jogot tekinti alapnak azon gyermekek esetében, akiknek szülei külön élnek vagy elválnak. Kentucky mellett ilyen típusú törvényeket fogadtak el 2021 áprilisában Arkansasban, legutóbb pedig 2022 márciusában Nyugat-Virginiában. 2019-ben Kentucky állam április 26-át a Közös Szülői Nevelés Napjává nyilvánította a törvény évfordulóján, öt másik amerikai állammal (Missouri, Arizona, Maryland, Massachusetts és Dél-Dakota) együtt.

„A tudatosság növelése az első lépés a megosztott szülői törvények normává tételében minden államban” – mondta Matt Hale, a nonprofit szervezet igazgatótanácsának tagja és szószólója Kentuckyból, aki 2019-ben létrehozta az ország első közös szülői napját. „Mivel egyre több törvényhozó, vállalat és a családok megismerik a közös szülői nevelés végtelen előnyeit, reméljük, hogy ezt a napot nemcsak megünnepeljük, hanem kihirdetik a közös szülői nevelést támogató, országos esedékes jogszabályt” – tette hozzá.

A sárga a közös szülői nap hivatalos színe. A közös szülői nevelés támogatóit arra kérik, hogy április 26-án, kedden sárgát viseljenek. A színt a családegyesítéssel való kapcsolata, valamint az optimizmus, a boldogság és az öröm ábrázolása miatt választották. Ugyanazok az érzelmek, amelyeket a gyerekek és szüleik éreztek, amikor az államok elkezdték támogatni a közös szülői törvényeket.

National Parents Organization egy amerikai civil szervezet, mely a válás utáni közös szülői szerep biztosításáért küzd. A szervezet idén április 26.-án a Nemzetközi Közös Szülő Nevelés Napja alkalmából egy ingyenes, online konferenciát tart.

340849186_1929420970730058_5946342897362773168_n.png

 

Ha többet szeretne megtudni a közös szülői nevelés előnyeiről, akkor érdemes regisztrálnia az eseményre, hiszen a téma szakértői szólalnak fel, Warren Farrelltől, a The Boy Crisis szerzőjétől egészen Teresa Harlow íróig és főelőadóig. Az eseménynek virtuálisan a Zoom ad otthont, és körülbelül 90 percig tart, magyar idő szerint április 27.-én hajnali 1 órakor kezdődik.