A Modern Férfipolitikáért Mozgalom célkitűzései

A Modern Férfipolitikáért Mozgalom célkitűzései:
 
1. Apák társadalmi egyenlősége:
- A gyermeknevelésben és gondozásban egyenlő szerepe legyen a férfiaknak és nőknek, mind időben, mind minőségben.
- A gyed legyen egyenlő arányban megosztva az anya és az apa között, 6 hónapos apa-gyed bevezetése.
- A férfiak egyenlő szülői, gyermeknevelési és gondozói kompetenciáinak elősegítése, népszerűsítése.
- A férfiak felé irányuló nemi alapú gazdasági elvárások (elsődleges kenyérkereső szerep) teljes megszüntetése.
- Az apák társadalmi megbecsültsége: pl. Apák Napja váljon széles körben elterjedtté, legyen megtartva az óvodákban és iskolákban és az okmányokba kerüljön be az apa neve is.
 
2. Fiúk egyenlősége az oktatásban:
- Átfogó oktatáspolitika a fiúk iskolai egyenlősége érdekében az oktatási rendszer minden szintjén, különös tekintettel a tanulmányi eredményességükre, valamint egyenlő arányukra a gimnáziumokban és felsőoktatásban.
- Az iskola egyaránt vegye figyelembe a fiúk és a lányok igényeit is (pl. ugyanúgy motiválja a fiúkat és a lányokat is).
- Nemi alapú diszkrimináció minden formájának megszüntetése az iskolákban (pl. nemek szerint eltérő osztályzás, büntetések eltérő mértéke)
- A fiúk iskolai eredményességét elősegítő szocializáció az iskolán belül és kívül egyaránt, a fiúk tanulmányi eredményességét és iskolai eredményességet akadályozó nemi sztereotípiák és elvárások felszámolása.
 
3. Férfiakkal szembeni erőszak:
- A fiúk és férfiak az erőszak különböző formáinak (gyermekkorúak ellen elkövetett erőszak, testi bántalmazás, gyilkosságok) áldozatai között tapasztalható felülreprezentáltságát okozó strukturális tényezők bemutatása a nyilvánosságban, ezek megváltoztatását célzó szociálpolitika.
- Az Isztambuli Egyezményhez mérhető átfogó egyezmény létrehozása a férfiakkal szembeni erőszak ellen.
- A társadalom érzékenyítése a férfiakkal szembeni erőszak problémájára és az erőszak férfiáldozatainak támogatására.
- A 18 év alatti fiúgyermekek minden fajta nemi szerv csonkításának (orvosilag nem indokolt körülmetélés) betiltása.
 
4. Férfiak egészsége és jóléte:
- A férfiak egyenlő várható élettartamát és egészségét célzó egészségpolitika kialakítása.
- A férfiak öngyilkosságok közötti felülreprezentáltságát okozó tényezők feltárása és megszüntetése.
- A férfiak különböző marginalizálált csoportok (mint a hajléktalanok, bűnelkövetők, szenvedélybetegek) között tapasztalható felülreprezentáltságát okozó tényezők feltárása és megszüntetése.
 
5. Férfiak egyenlő társadalmi részvétele:
- A férfiak egyenlő szerepvállalásának elősegítése az élet minden területén, különös tekintettel azokra, amelynél a nemnek társadalmilag is kiemelt szerepe van (például a gyermekek szocializációja szempontjából fontos foglalkozások, gyermekjog területe, társadalmi nemek kutatása, nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos döntéshozatal)
- Fiúk pályaorientációja olyan foglalkozások irányába, ahol alulreprezentáltak.
 
6. Férfiakkal szembeni negatív sztereotípiák és gyűlöletbeszéd:
- A férfiakkal szembeni gyűlöletbeszéd, ellenséges attitűd és negatív sztereotípiák visszaszorítása.
 
7. A férfiak jogi egyenlősége:
- Az alkotmányba kerüljön be a férfiak védelme is.
- Apák jogi egyenlősége (pl. a gyermekek után járó kedvezményekre, mint a élethosszig tartó adókedvezmény, vagy a diákhitel váljanak jogosulttá az apák is).
- A férfiak is mehessenek nyugdíjba 40 év munkaviszony után.
- A hadkötelezettségről szóló törvény nemileg semlegessé tétele.
- Jogi kötelezettségvállalás arra vonatkozóan, hogy a nők nemi alapú diszkrimináció tilalmára vonatkozó nőjogi egyezményekben tett vállalásokat Magyarország a férfiak esetében is alkalmazza
- Jogi kötelezettségvállalás arra, hogy minden olyan területen ahol a fiúk és férfiak hátrányos helyzetben vannak elősegíti Magyarország a nemek közötti egyenlőséget.
 
8. Férfijogi külpolitika:
- Az itt felsorolt célokat Magyarország képviselje nemzetközi fórumokon is, segítse elő, hogy ezek kerüljenek bele olyan nemzetközi dokumentumokba, amelyek kötelezik az egyes országokat ezeknek alkalmazására.
- Aktívan lépjen fel Magyarország annak érdekében, hogy az itt felsorolt célok a fejlődő országokban is kerüljenek alkalmazásra, különös tekintettel a fiúk nemi szerv csonkításának és a fiúk és férfiak nemi alapú besorozásának felszámolására.
 
9. Nők egyenlőségének támogatása, nemek közötti szolidaritás elősegítése:
- A nők egyenlőségi törekvéseivel való szolidaritás, ezek támogatása (pl. a nők döntéshozatalban való egyenlő részvételét, nők és lányok kompetenciájának és készségeinek erősítését azokon a területeken, ahol hátrányban vannak, a nők bérhátrányának, az élet különböző területein való alulreprezentáltságának, a velük szembeni erőszaknak és negatív sztereotípiáknak a felszámolását kitűző törekvések, a nőkkel szembeni gyűlöletbeszéd visszaszorítása).
- Nőpolitikai és férfipolitikai célok integrálása, a nemek közötti egyenlőség nők - és férfiak perspektíváit is tartalmazó személetének kialakítása, népszerűsítése.