Az Egyesült Államok és Izrael nyomást gyakorolt Dániára, hogy ne tiltsák be a fiúk nemi szerv csonkítását

Dániában tavaly egy állampolgári kezdeményezés nyomán a parlamentnek meg kellett vitatni egy törvényjavaslatot, amely a 18 év alatti fiúk nemi szerv csonkítását betiltotta volna. A törvényjavaslat végül elutasításra került. Most megjelent dán sajtóhírek szerint az Egyesült Államok és Izrael nyomást gyakoroltak a dán kormányra ennek érdekében. A dán parlament jobb és bal oldaláról és a közvélemény részéről egyaránt kemény kritika éri a történteket.
 
Egy közvélemény-kutatás szerint Dániában a lakosság 86%-a támogatja, hogy betiltsák a fiúk nemi szerv csonkítását. Mette Frederiksen jelenlegi dán kormányfő 2008-ban azt nyilatkozta, hogy maga is azt gondolja, hogy ezt a gyakorlatot be kellene tiltani (ha ez megtörténne Dánia lenne az első ország a világon). Egy állampolgári kezdeményezés miatt tavaly a parlamentnek foglalkoznia kellett az üggyel, ekkor Mette Frederiksen megváltoztatta az álláspontját és immár a tiltással szemben foglalt állást és pártjával egyhangúan ellene szavazott, hozzájárulva ahhoz, hogy a tiltás támogatói a parlamentben kisebbségbe kerültek.
 
Amerikai és izraeli nyomásgyakorlás
 
Az elmúlt napokban a dán sajtóban nyilvánosságra került információk szerint Izrael és az Egyesült Államok jelentős nyomást gyakoroltak Dániára ennek érdekében. A DR így számol be erről:
 
Jelentős nemzetközi játszma zajlott a kulisszák mögött, amikor Mette Frederiksen (szociáldemokrata) miniszterelnök ősszel heves vitában vágott neki a körülmetélésről zajló vitának és kijelentette, hogy a kormány nem tudja támogatni a 18 év alatti fiúk körülmetélésének tilalmát. Fiatal, előretörő parlamenti politikusként ő maga több mint 10 évvel ezelőtt még a tiltást támogatta. De most, egy olyan kormány élén áll, amely "továbbra is lehetővé teszi a szülők számára, hogy körülmetéljék gyermekeiket" - hangzott tőle szeptember 10-én.
 
A vita egy állampolgári javaslat nyomán került napirendre, amely elérte az 50 000 aláírást, így a parlamentnek szavazni kellett róla. De a javaslattal messze túlmutatott Dánia határain. A DR Nyheder számos olyan dokumentumhoz jutott hozzá, amelyek fényt derítenek a történtekre Mette Frederiksen bejelentése körül. A dokumentumok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok, Izrael és a nagy zsidó érdekcsoportok nyomást gyakoroltak Dániára, hogy ne fogadja el a tilalmat.
 
A DR birtokában van egy olyan üzeneteket tartalmazó dokumentum, amelyet Jeppe Kofod (szociáldemokrata) külügyminiszter tavaly november 16-án zárt konzultációra vitt a körülmetéléssel kapcsolatban. Itt egyértelmű, hogy az Egyesült Államok és Izrael kimutatta a foga fehérjét.
 
"Az Egyesült Államok és Izrael egyaránt egyértelműen komoly aggodalmát fejezi ki a 18 év alatti fiúk körülmetélésének esetleges tilalma miatt. A washingtoni nagykövetség megkapta az üzenetet mind a kongresszustól, mind a nagy nemzetközi zsidó szervezetektől, és az Egyesült Államok nagykövete felvetette a kérdést a Külügyminisztériumban "- áll a dokumentumban.
 

Számos más dokumentum is alátámasztja ezt a képet.

Szeptember 11-én a washingtoni dán nagykövetség jelentése érkezett a Miniszterelnöki Hivatalba. Itt látszik, hogy mind a demokrata többség vezetője, Steny Hoyer, mind a zsidó érdekcsoportok, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) és az Amerikai Nagy Zsidó Szervezetek (CoP) elnökeinek konferenciája, amely 51 zsidó egyesületből áll, a nagykövetséghez fordultak.

A nagykövet többek között beszélt Arthur Stark-kal, a CoP elnökével. Stark azzal kezdte, hogy komoly aggodalmát fejezi ki a körülmetélés tilalmára vonatkozó javaslat miatt, és állásfoglalást kért. A nagykövet nyilatkozata után Stark megjegyezte, hogy megnyugtatónak találja a miniszterelnök álláspontját. Kérdezte a javaslat elfogadásának valószínűségét, a javaslat előrehaladását, valamint azt a kockázatot, hogy a betiltására irányuló erőfeszítések folytatódnak-e még akkor is, ha a jelenlegi javaslat elutasításra kerülne.

Néhány nappal döntése után Mette Frederiksen telefonos megbeszélést folytatott Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel. A dokumentumok azt mutatják, hogy a találkozón a körülmetélésről beszéltek, Mette Frederiksen mesélt a döntéséről, ezt megelégedéssel vette tudomásul Netanyahu.

president_trump_meets_with_the_prime_minister_of_the_kingdom_of_denmark_49169719433.jpg

Kritikák

A dán parlament jobb - és baloldaláról egyaránt kemény kritika érte az Egyesült Államok és Izrael beavatkozását.

- Átléptek egy határt ahhoz képest, amit a jó szövetségi partnerek tesznek egymással. Egy országnak joga van eldönteni, hogy mit lehet tenni a gyermekekkel és mit nem. Más országok nem avatkozhatnak be ilyen módon. Szó sincs arról, hogy Dániában csúnya dolgokat akarnak tenni a gyerekekkel - éppen ellenkezőleg a gyermekek védelméről van szó, egy felesleges műtéttől. - jelentette ki Ole Birk Olesen, a Liberális Szövetség csoportjának elnöke.

A szocialista Egységlista álláspontja összhangban van a Liberális Szövetséggel: Úgy gondolom, hogy megengedhetetlen, hogy a külföldi nemzetek beavatkozzanak az egyértelműen dán belügyekbe, például hogy elfogadják-e a fiúk körülmetélésének életkori határértékét. Ez egy dán belügy, más nem avatkozhat bele. - mondta Peder Hvelplund, az Egységlista Csoport elnöke.

Ole Lund a jobboldali Dán Néppárt politikusa is felháborodásának adott hangot"A nyilvánosság előtt kiderült, hogy mind az amerikai, mind az izraeli érdekcsoportok azzal fenyegették a dán kormányt, hogy a fiúgyerekek körülmetélésének tilalma következményekkel járhat Dánia együttműködésére az Egyesült Államokkal és Izraellel. Komolyan, ez a tisztességes viselkedés? Vallásszabadság van Dániában, de el kell fogadnunk, hogy a vallás felülírja a törvényeket, mégpedig azt, hogy bűncselekmény erőszakot elkövetni?

Hogyan tudjuk politikai hovatartozással rendelkező vagy anélkül élő polgárok a jogbiztonság és a törvény előtti egyenlőség szempontjából egyáltalán elfogadni, hogy ilyen erőszakos támadásokat hajtanak végre fiúk ellen? Természetesen megvédjük a lányokat és a nőket a körülmetéléstől a Büntető Törvénykönyv 245a. szakaszának rendelkezései szerint, de a fiúkat nem? A fiúk kevésbé értékesek a jogbiztonság szempontjából, mint a lányok?"

A sajtóban is számos kritikus hangvételű véleménycikk jelent meg. Thomas Harder például az Ekstrabladetben megjelent "Dánok a nagy hatalmú zsidók ellen" című cikkében arról ír, hogy kiskorúaknál nem engedélyezhető irreverzibilis nemi műtét orvosi ok nélkül. Rámutat arra, hogy ez a lányok számára valóság és magától értetődik, hogy a fiúknak ugyanolyan védelemmel kell rendelkezniük Dániában. Szerinte a kormányzó szociáldemokrata pártnak és a gyakorlat tiltását szintén ellenző konzervatív-liberális Venstre-nek (amely a legnagyobb ellenzéki párt) nem Izraelre és az Egyesült Államokra kellene hallgatnia, hanem a lakosság 87-89% - ra, amely támogatja a 18 éves minimális életkort. Felveti továbbá, hogy a kérdésről népszavazást kellene tartani.

A Berlingske-ben Bent Winther "A dán politika alapvető hazugsága - és a fiúk körülmetélése ennek része" című cikkében arról ír, hogy a fiúk körülmetélésének tiltását elutasító politikusok nem mondanak igazat, amikor a vallásszabadságra hivatkoznak. Szerinte a döntésük háttérben az áll, hogy attól tartanak, hogy egy új Mohamed-válsághoz vezethet a gyakorlat betiltása.

A közvélemény is elégedetlen a történtekkel. Egy friss közvéleménykutatás szerint a dánok mindössze 10%-a ért egyet a kormányfő döntésével.