A nemi szerv csonkítás gyermekjogi kérdés is!

A Modern Férfipolitikáért Mozgalom arra törekszik, hogy fiúkat, férfiakat érintő társadalmi kérdéseket illetően egy modern gondolkodás jusson érvényre a társadalomban, melynek alapját képezik az emberi jogok, a nemek közötti egyenlőség és az erőszakkal szembeni küzdelem is. Ennek egy része - így a fiúk körülmetélésének kérdése is - egyben gyermekjogi kérdés is. Kiemelten az.

Miért gyermekjogi kérdés? Norvégia, Svédország, Dánia, Izland és Finnország gyermekjogi ombudsmanjai közös állásfoglalást adtak ki arról, hogy ez a gyakorlat sérti a gyermekek jogait (1). Ebben azt írják, hogy a fiúk orvosi indok nélkül történő körülmetélése sérti A gyermekek jogairól szóló egyezmény 12. cikkét, amely leszögezi, hogy a gyermekeknek joguk van kinyilvánítani a véleményüket minden őket érintő kérdésben, illetve a 24. cikkének 3. pontját mely szerint a gyermekeket meg kell védeni minden olyan tradicionális gyakorlattól, mely káros az egészségükre. Alapvetőnek tartják továbbá, hogy ebben az esetben a szülők jogai nem kerülhetnek a gyermekek testi integritásának jogai elé és a gyermekek legjobb érdeke minden esetben elsődleges szempont, akkor is, ha ez korlátozza a szülők vallási, vagy tradicionális gyakorlatokhoz való jogát. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ezekben az országokban semmilyen orvosi indok nincs arra, hogy egészséges fiúgyermekeken elvégezzék ezt.

nevtelen.png

Továbbá a Dán Orvosi Kamara is úgy foglalt állást (2), hogy a fiúk orvosilag indokolatlan körülmetélése bántalmazás és csonkítás. Dániában további öt orvosi, öt egészségügyi és négy gyermekjogi szervezet foglalt állást hasonlóképp (3). Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a gyakorlat betiltásának a kérdése az ország közéleti vitáinak részévé vált, mely során a gyermekek jogainak elsődlegessége, mint szempont kiemelten megjelenik (4). Magyarországon eddig tudomásom szerint kizárólag férfiszervezetek foglaltak állást a gyakorlat ellen és a gyermekek jogainak elsődlegessége mellett. Ahhoz, hogy megváltoztassuk ezt, szükség lenne mindenkinek a hangjára.

Mit tudunk tenni?

- Kapcsolatba lépünk a politikusokkal helyi és nemzeti szinten, elmondjuk a véleményünket az egészséges gyermekek körülmetéléséről.

- Megosztani, kedvelni és hozzászólni az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket a közösségi médiában, ez láthatóvá teszi a problémát.

- Csatlakozni olyan civil szervezetekhez, amely felszólal ennek érdekében.

- Ha társadalmi kezdeményezés indul (pl. petíció), csatlakozni hozzá!

Nagyon sok tenni való van még, ahhoz hogy a gyermekek testi integritáshoz való joga védve legyen. És nem szabad leállni amíg ez meg nem történik! Ezzel nem csupán a magyar gyermekek jogainak védelmét tudnánk elősegíteni, de példát mutatnánk a világnak is, hiszen világszerte minden harmadik fiúgyermeket érint ez a probléma.

Változtassuk meg a világot együtt!