Nemek közötti szolidaritás napja 2021

Ma tartjuk a Nemek közötti szolidaritás napját. Tavaly március 31.-én a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság hirdette meg először ezt az alkalmat. A kezdeményezés célja, hogy legyen egy nap, amikor a nők és a férfiak közötti szolidaritás fontosságára, a közös érdekekre, közös célokra és az együttműködésre irányul a figyelem. Mi is rendkívül fontosnak tartjuk ezt az ügyet, ezért csatlakozunk ehhez a felhíváshoz.
                                       
A nemek közötti szolidaritás minden szempontból fontos, de a nemek közötti egyenlőségről zajló vitában ma különösen fontos, hogy egy nők és férfiak közötti szolidaritáson alapuló szemléletmód megjelenjen, érvényre jusson, erre hívnánk fel ez alkalomból a figyelmet.
  
Egy olyan társadalomban, ahol a nők részvétele a politikai-közéleti vitákban ennyire alacsony, ahol a nők keresete 16%-al alacsonyabb, ahol a férfiak szerepe szülői szerepei ennyire háttérbe vannak szorítva, ahol a férfiak várható élettartama 7 évvel alacsonyabb, aligha lehet tagadni azt, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség a nőket és a férfiakat is érintő probléma (legalábbis amennyiben elfogadjuk a ma uralkodó értékeket, amiben a politikai részvétel, a gazdasági lehetőségek, a család és az egészség kiemelt jelentőséggel bír).
       
Ebből az is következik, hogy logikus lenne ha a nemek közötti szolidaritás mentén gondolkodnánk erről és közösen tennénk a nők és a férfiak helyzetének javításért, figyelembe véve nem csupán a saját nemünk, de a másik nem nézőpontját is. Egyenlőségről egyébként se beszélhetünk anélkül, hogy a másik nem egyenlőségét is támogatnánk (az csupán önző érdekérvényesítés lenne, amit az egyenlőség jelszava elfed).
          
Sajnálatos módon úgy tapasztaljuk, hogy az uralkodó megközelítés nem ez, sőt kimondva-kimondatlanul a nemek közötti ellentétből indul. A közéletben meglehetősen ritkán látni azt, hogy a nemek közötti egyenlőség szolidaritáson alapuló megközelítése megjelenne. Azok akik a nemek közötti ellentétből indulnak ki azt mondják, hogy a másik nem kritikájával az egyenlőséget segítik elő, mi azonban azt gondoljuk, hogy (a  nemek közötti szolidaritás mellett) éppen azt ássák alá. Figyelembe véve, hogy mi sem látjuk a teljes valóságot, csak azt ami a mi nézőpontunkból látszik (férfiként, vagy nőként gondolkodunk a világról) önmagunkkal szemben is folyamatosan kritikusnak kellene lenni azzal kapcsolatban, hogy mit gondolunk a másik nemről.
     
Épp ezért az egész megközelítésük ingatag talajon áll, hiszen oly módon jutottak el a következtetéseikhez, amikre általános igazságként tekintenek, hogy nem vették kellően figyelembe a másik nem szempontjait. Szelektíven észlelik a problémákat (kizárólag, vagy elsősorban a saját problémáikat észlelik), a másik nemet nem képesek annyira differenciáltan látni, mint a saját nemüket és ezek alapján vonnak le általános érvényű igazságokat és alakítanak ki a másik nemmel szemben ellenséges attitűdöt, amit gyakran maguk sem ismernek fel, vagy ha felismerik igazoltnak gondolják a saját maguk által egyoldalú nézőpontból felállított világnézetre hivatkozva.
egalite-1024x753.jpeg
 
Ha a nemek közötti egyenlőség nők és férfiak közötti szolidaritáson alapuló megközelítéséből indulunk ki, akkor nyitottak vagyunk mindkét nem perspektíváira és differenciáltan látjuk a másik nemet is (például nem általánosítunk a másik nemmel kapcsolatban néhány negatív példa alapján). Nem azért tartjuk problémának a nemek közötti egyensúly hiányát, mert rossz véleménnyel lennénk a domináns pozícióval rendelkező nemről, hanem azért, mert ez a nők és férfiak azonos lehetőségei, életminősége szempontjából fontos és ez segíti elő, hogy a nők és a férfiak nézőpontja is minden területen megjelenjen, kellően képviselve legyen és figyelembe legyen véve. Fontosnak tartjuk a nemek kiegyensúlyozott arányát ott is ahol a másik nem alulreprezentált.
         
Egyenlőségpárti, pozitív célokért küzdünk, mint a nők elleni szexuális erőszak visszaszorulása, vagy az fiúk egyenlősége az oktatásban (nem a nők elleni férfierőszak vagy a női tanárok fiúkkal szembeni diszkriminációja ellen). Kritikusak vagyunk továbbá az olyan narratívákkal szemben, amik úgy fogalmaznak meg hasonló célokat az egyik nem egyenlőségére vonatkozóan, hogy az együtt jár a másik nem negatív tulajdonságokkal való felruházásával is, vagy a másik nem viselkedésének problematizálásával.
        
A mai napon a közélet szereplői - a döntéshozók, a nő - és férfiszervezetek, a sajtó és az állampolgárok - felé fordulunk ezzel kapcsolatban. Szeretnénk kérni őket is, hogy álljanak e kezdeményezés mellé. Különös tekintettel kérjük a kormányt és a parlamenti pártokat, hogy a jövőben a nő - és a férfipolitikájuk egymást kiegészítse és a nők és a férfiak közötti kölcsönös szolidaritást is elősegítse. Továbbá szeretnénk kérni arra is a kormányt, hogy hazánkban és nemzetközi szinten is népszerűsítse a nemek közötti kölcsönös szolidaritás gondolatát.