Kérjük az Igazságügyi Minisztériumot, hogy indítványozza az Alaptörvény módosítását!

A sajtóban megjelent hírek szerint a jövőben az Alaptörvény értékeinek kétségbevonását is be lehetne jelenteni egy készülő törvény alapján. Mi már most bejelentést tettünk. Az alábbi levelet küldtük el az Igazságügyi Minisztériumnak, melyben tájékoztatjuk őket, hogy nem tudjuk elfogadni az Alaptörvény férfiakat diszkrimináló részeit és ennek megfelelően kérjük az Alaptörvény módosítását. 

Tisztelt Igazságügyi Minisztérium!

A sajtóban megjelent hírek szerint a jövőben az Alaptörvény értékeinek kétségbevonását is be lehetne jelenteni egy készülő törvény alapján. Szeretnénk tájékoztatni önöket arról, hogy sajnos az Alaptörvény által rögzített értékeket jelenlegi formájában senki nem tudja elfogadni, aki a nemek közötti egyenlőség értékeit vallja, tekintettel arra, hogy az Alaptörvény számos ponton rögzíti a férfiak nemi alapú diszkriminációját.

Nem tudjuk elfogadni, hogy az alaptörvény az apaság védelmét nem garantálja (ellentétben az anyaság védelmével). Nem tudjuk elfogadni, hogy nem írja elő, hogy a férfiakat külön intézkedéssel kell segíteni (míg a nők esetében előírja). Nem tudjuk elfogadni, hogy rendelkezik arról, hogy a férfiakat kedvezőtlenebb nyugdíjazási feltételek illetik meg, mint a nőket. Illetve nem tudjuk elfogadni, hogy nemi alapon hadkötelezettséget ír elő a férfiak számára.

A jelenlegi alaptörvény nem az egyenjogúságot garantálja a férfiak számára, hanem a megkülönböztetést, megsértve a férfiak alapvető emberi jogait és emberi méltóságát. Ebből pedig az is következhet, hogy miközben a nők bármilyen hátrányos megkülönböztetése alkotmányellenes, addig a férfiak jogait erre hivatkozva a végtelenségig lehet nyirbálni. Ez a feltételezés minden kétséget kizáró módon be is igazolódott, miután a férfiak egyenlő nyugdíjazását célzó népszavazási kezdeményezést az Alkotmánybíróság azzal az indoklással utasította el, hogy a kedvezőbb elbánásra a nőknek "Alaptörvényben biztosított joga van".

Az AB állásfoglalása így hangzik: „A nőket az Alaptörvény XV. cikk (5) bekezdése és a XIX. cikk (4) bekezdése második mondata alapján külön védelem illeti meg, és a fokozott védelem követelményére tekintettel is nyugdíjra való jogosultságuk más lehet, mint más személyeknek. Mindkét szabályból az következik, hogy a nők – a férfiakhoz képest – kedvezőbb (nem azonos) alanyi jogokra tarthatnak igényt, a XIX. cikk (4) bekezdése második mondata alapján különösen az állami nyugdíjra jogosultság (a törvényben szabályozott jogosultsági feltételek meghatározása) területén..”

310163_alaptorveny.jpg

Ennek megfelelően kérjük a Minisztérium kezdeményezze az Alaptörvény módosítását az alábbi pontok esetében:

 V. cikk 5. pont: “Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket”.- Kérjük ennek megváltoztatását oly módon, hogy kerüljön rögzítésre a férfiak védelme is!

 XIX. cikk 1. pont: "Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult."  - Kérjük ennek megváltoztatását oly módon, hogy az apaság is kerüljön felsorolásra a támogatásra való jogosultság alanyai között!

 XIX. cikk (4) bekezdés: "Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja". - Kérjük ennek megváltoztatását oly módon, hogy a nők és a férfiak állami nyugdíjra való azonos jogosultsága legyen garantálva!

 XXXI. cikk (3) bekezdés: "Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek." - Kérjük ennek megváltoztatását oly módon, hogy a férfiak nemi alapú kötelezettségi kerüljenek eltörlésre és a rendkívüli állapotról, illetve megelőző védelmi helyzetről rendelkező pont is tartsa tiszteletben a férfiak egyenlő bánásmódhoz való jogát!

 A férfiak nem másodrangú állampolgárok! Kérjük, hogy tegyék meg ezeket a lépéseket annak érdekében, hogy az alaptörvény se kezelje őket úgy!

Köszönettel,
Szujó Flórián,
Modern Férfipolitikáért Mozgalom
alapító tag