Férfijogi plakát jelent meg a BAH csomópontnál

A BAH csomópontnál megjelent egy plakát, amely a fiúkat és férfiakat érintő társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet. A hirdetés a Férfihang megrendelésére került ki.

A plakát rámutat arra, hogy a felmérések szerint a fiúcsecsemőket tovább hagyják sírni, mint a lányokat, hogy a korai iskolaelhagyók 60 százaléka fiú, hogy a családon belüli erőszak gyermek áldozatainak 65%-a fiú, hogy a halálos munkahelyi balesetek áldozatainak 93%-a férfi, hogy a férfiak nem vonulhatnak korkedvezménnyel nyugdíjba, valamint hogy a férfiak átlagosan 8 évvel korábban halnak meg.

Rendkívül fontos dolog az szerintem, hogy egy civil összefogás keretében kikerült egy ilyen jellegű plakát, áttörve ezzel azokat a falakat, melyek társadalmunkban rendszerszintűen akadályozzák azt, hogy a férfiakat érintő társadalmi problémákkal kapcsolatos kritikai nézőpontok nyilvánosságot kapjanak.

Külön dicséretes a plakáton elhelyezett konkrét tartalom is. Bár rövid üzenetek vannak rajta, mégis képes megjeleníteni azt, hogy a férfiakat sújtó társadalmi hátrányok jelen vannak az emberi életciklusokon átívelően, a születéstől kezdve a gyermekkoron és munkavállalási koron át egészen a halálig.

A plakátnak pozitív tulajdonsága az is, hogy az élet különböző területeiről hoz példát a jogegyenlőtlenségtől kezdve az munkaerőpiacig és rámutat olyan alapvető problémákra is, ami sok sok más férfiakat érintő problémának is az alapját képezik (a szocializációban megnyilvánuló érzelmi elnyomás, bántalmazás, vagy az oktatási hátrányok).

A felvetett problémák magukért beszélnek. Remélhetőleg célba ér az üzenet és elgondolkodtatja az embereket.