A családpolitika kezelje egyenlő szülőként az apákat!

Petíciót indítottunk azért, hogy a családpolitika kezelje egyenlő szülőként az apákat és támogassa egyenlőségüket. Arra kérjük Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert és a kormányt, hogy a családpolitika egyenlő szülőként tekintsen az apákra és segítse elő a nemek közötti egyenlőséget az ebben megfogalmazott kérések megfogadásával.

Még mindig csak másodlagos szerepet töltenek be a férfiak a gyermekek életében. A nők mennek el gyedre, ők töltenek több időt a gyermekekkel, nagyrészt ők intézik a gyermekkel kapcsolatos teendőket, válást követően jellemzően hozzájuk kerül a gyermek. Intézményi szinten is megjelenik a megkülönböztetés: a családtámogatások egy részéből az apák ki vannak zárva. Rengeteg sztereotípia van azzal kapcsolatban, hogy a férfiak kevésbé komptens szülők. Az apaság társadalmi leértékelését tükrözi az is, hogy még az okmányokba (például személyi igazolványok) se kerül be az apa neve.

Milyen irányba haladtunk az elmúlt évtizedekben? Miközben a társadalomban az a nézet uralkodik, hogy a nemek között egyenlőség irányába megyünk, a valóság (legalábbis ezen a területen) egészen mást mutat. Olyan társadalmi változások következtek be ami miatt a férfiak szerepe még inkább leértékelődött e területen. Ezek közül talán a legjelentősebb változást a válások számának drasztikus növekedése eredményezte. Mivel még mindig az a szokás, hogy válást követőn a nő marad együtt a gyermekkel ez együtt járt azzal is, hogy egyre több apa szorult ki szinte teljesen a gyermeke életéből. A férfiak egyre nagyobb arányban maradnak gyermektelenek, különösen az alacsony iskolai végzettséggel és rossz gazdasági helyzettel rendelkező férfiak.

Az elmúlt évtizedek során a politika sem sokat tett a nők és a férfiak szülői egyenlőségéért. Sőt, az elmúlt években egyértelműen elindultunk visszafele. Most már nem csak nem tesz a politika a társadalmi egyenlőségért e területen, hanem maga is erősíti a férfiakat háttérbe szorító tendenciákat. Az új alkotmány rögzíti az anyaság védelmét, az apaságát nem. Sorra hoznak olyan törvényeket ami hátrányosan megkülönbözteti az apákat (például a többgyermekes nők diákhitel-kedvezménye). A családpolitika területén olyan kormányzati kommunikációt folytatnak amellyel igen gyakran csak a nőket szólítják meg.

Változásra van szükség egy olyan társadalomért, ahol a nők és a férfiak ugyanolyan fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében. Ezért egy olyan petíciót fogalmaztunk meg Novák Katalin családokért felelős miniszter, illetve a kormányzat részére melyben azt kérjük, hogy a családpolitika a nemek közötti egyenlőségen alapuljon, kezelje minden szempontból egyenlő szülőként az apákat, törekedjen arra, hogy a férfiaknak minden szempontból egyenlő része legyen a gyermeknevelésben, szocializációban, valamint a társadalom minden tekintetben ugyanolyan kompetens szülőként kezelje a férfiakat, mint a nőket. Kértük továbbá az országgyűlési képviselőket és az ellenzéki pártokat is, hogy támogassák ezeket a javaslatokat.

Ennek kiemelt eleme a gyed szülők közötti megosztásának a kérdése. Ennek egyenlőtlen megosztása számos későbbi problémára is nagy hatással van. Annak, hogy ma ezt az időszakot szinte kizárólag az anya tölti otthon, kiemelt szerepe van az apaság társadalmi leértékelésében, befolyással van arra, hogy nem alakul ki olyan szoros kötődés az apa-gyermek között, mint az anya-gyermek között, hatással van arra, olyan szerepek alakulnak ki a családban, hogy a gyermekkel kapcsolatos teendőket elsősorban az anya látja el később is és még azt is befolyásolja ez, hogy például egy gyermekelhelyezési per esetén ki milyen pozícióból indul. Az apa-gyed alapvető eleme annak, hogy megalapozzunk egy olyan társadalmat, ahol a férfiak minden tekintetben egyenlő szülők.

ntb_ctvkmsmvkiy.jpg

Kérésünket az alábbi petícióban fogalmaztuk meg:

A családpolitika kezelje egyenlő szülőként az apákat és törekedjen a férfiak és nők gyermeknevelésben betöltött egyenlő szerepének elősegítésére!

Tisztelt Novák Katalin! Tisztelt Kormányzat! Tisztelt ellenzéki pártok! Tisztelt képviselők!

Annak ellenére, hogy mind Magyarország, mind az Európai Unió nemek közötti egyenlőségre vonatkozó stratégiája leszögezi, hogy az élet minden területén elő kell segíteni a nemek közötti egyenlőséget, semmi nem történt az apák társadalmi egyenlőségének érdekében az elmúlt évtizedek során.

Sőt, paradox módon a nemek közötti egyenlőséggel ellenkező irányba haladtunk. A válások növekedésével egyre több férfi szorult ki a gyermekek életéből és a gyermeknevelés területe még jobban feminizálódott. Válást követően a gyermekek kevesebb, mint 10%-a él továbbra is együtt az édesapjával. A végleg gyermektelen emberek többsége férfi. Azon családok esetében sem kiegyenlített a szülők szerepe, ahol együtt élnek a szülők. Gyedre mindössze az apák 8%-a megy el,  és a gyermek későbbi életszakaszában is igaz, hogy a férfiak töltenek kevesebb időt a gyermekkel.

A kormány az elmúlt években sorra hozta az olyan intézkedéseket, amiből az apák nemük miatt vannak zárva, mint például a diákhitel kedvezmények. Ezek nem csak diszkriminatívak velük szemben, de egy olyan káros üzenetük is van, hogy az apák alacsonyabb rendű szülőnek számítanak. A kormányzati kommunikáció családpolitikájukkal rendszerint a nőket szólítja meg. Novák Katalin családokért felelős miniszter például a nőket biztatta, hogy nyugodtan válasszák a családot a karrier helyett, holott az adatok azt mutatják, hogy elsősorban a férfiak szorulnak ki a családi életből és a nők inkább a munkaerőpiacion kerülnek hátrányos helyzetbe.

A fentiekre való tekintettel kérjük Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert és a kormányt, hogy családpolitikájuk során kezeljék egyenlő szülőként az apákat, segítsék elő egyenlőségüket többek között az alábbi kérések megfogadásával. Kérjük továbbá az országgyűlési képviselőket és az ellenzéki pártokat is, hogy támogassák ezeket és tegyék programjuk részévé.
 
1. A kormány folytasson olyan családpolitikát, hogy a férfiak szülőként, gyermeknevelésben, családban betöltött szerepei erősödjenek! Ez legyen része a nemek közötti egyenlőséget célzó politikának is és a döntéshozatal során vegye figyelembe az apákat és férfiakat képviselő civil szervezetek álláspontját. A fent említett nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetésére törekedjenek, ahol az apáknak minden szempontból egyenlő szerepe van a társadalomban, a családban, a gyermekek gondozásában és nevelésében.
 
2. Kerüljön bevezetésre apa-gyed! A szülői szabadságok egy része Izlandon, Svédországban, Norvégiában és Finnországban bevezetett rendszerhez hasonlóan legyen megosztva egyenlő arányban az anya és az apa között! Jelenleg Magyarországon az anya számára van fenntartva 6 hónap csecsemőgondozási, míg az apának csak pár nap jár a szülés után. Ez kerüljön megváltoztatásra oly módon, hogy az apa is kapjon 6 hónapot (apa-gyed) amit a gyermek 0,5 és 3 éves kora között csak ő vehet igénybe! A kormány ösztönözze egyéb módon is (például kampányokkal), hogy a szülői szabadságokat egyenlő arányban vegye igénybe az anya és az apa!
5810f108-6413-4c99-9ba0-b9e242bccb1f1.jpg


3. Semmilyen jogi diszkrimináció ne érje az apákat. A családpolitikai támogatásokra (például a diákhitelkedvezményekre és többgyermekesek adókedvezményeire) az anya és az apa azonos feltételekkel legyen jogosult. Az okmányokba (például személyi igazolvány) kerüljön be az apa neve is. A jövőben bevezetendő intézkedések is minden esetben a nemek közötti egyenlőség elvének figyelembe vételével történjenek.

4. A kormányzati kommunikációban a férfiak és nők egyenlő szülőként jelenjenek meg, akik ugyanolyan kompetensek a gyermekek ellátásában, otthoni teendők elvégzésében.

5. Folytasson a kormány olyan politikát, hogy a megszűnjön a férfiakkal szemben az elvárás, hogy elsődleges keresők legyenek. A férfiak számára kijelölt társadalmi elvárások mind abba az irányba mutatnak, hogy a pénzkeresetet mindennel szemben előtérbe helyezzék. Ez számos társadalmi hátránnyal jár, megfosztja az embert egészétől, lelkétől, igényeitől, egyéb szükségleteitől, érzéseitől, családjától, gyermekeitől, egészségétől.

6. Tudatosítsa a kormány a társadalomban, hogy a nemek közötti egyenlőség a nők és a férfiak közös érdeke. Támogassa az anyákat is abban, hogy a munkaerőpiacon tapasztalható hátrányaik megszűnjenek! Hívja fel a figyelmet arra, hogy az apák egyenlősége és nők munkaerőpiaci egyenlősége nem egymással szemben áll, hanem erősíti egymást!

Kérjük önöket, hogy a fenti kérések figyelembevételével járuljanak hozzá, hogy társadalmunk elinduljon abba az irányba, hogy az apa és az anya minden szempontból egyenlő szülő legyen, a férfiaknak és nőknek minden szempontból egyenlő része legyen a gyermeknevelésben, szocializációban, valamint a társadalom minden tekintetben ugyanolyan kompetens szülőként kezelje a nőket férfiakat és a nőket.

Köszönettel,

Modern Férfipolitikáért Mozgalom

A petíció az alábbi linken érhető el és írható alá: A családpolitika kezelje egyenlő szülőként az apákat és törekedjen a férfiak és nők gyermeknevelésben betöltött egyenlő szerepének elősegítésére
Kérjük, ha egyetértesz vele támogasd aláírásoddal!