Kérjük az IKEA-t hogy a férfiáldozatok is szerepeljenek a családon belüli erőszak elleni kampányukban

Az IKEA elindított egy kampányt a családon belüli erőszak ellen. A kampányban ugyanakkor csak nők jelennek meg áldozatként és csak férfiak jelennek meg elkövetőként. Két férfiszervezet, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság és a Férfihang Civil Társaság a kampány férfiakkal szemben diszkriminatív jellege miatt bojkottot hirdetett az áruház ellen. A Modern Férfipolitikáért Mozgalom az alábbi levéllel kereste meg az IKEA-t, amelyben azt kéri, hogy a családon belüli erőszak elleni kampányukban a férfiáldozatok, illetve a férfiak elleni erőszak problémája is jelenjenek meg.

Tisztelt IKEA!

Az „egy biztonságos otthonért” elnevezésű családon belüli erőszak elleni kampányukban a családon belüli erőszak jelensége úgy kerül bemutatásra, hogy abban a férfiak nem jelennek meg annak elszenvedőjeként, csak elkövetőjeként, illetve kizárólag olyan adat hangzik el, hogy a nők milyen arányban válnak áldozattá, anélkül hogy a férfiakra vonatkozó adat említésre kerülne. Mindez azt a káros nemi sztereotípiát erősíti meg, hogy a családon belüli erőszak elkövetői kizárólag férfiak, az elszenvedői pedig kizárólag nők.

A férfiakkal szembeni erőszak súlyos társadalmi probléma. A férfiakkal szembeni erőszak társadalmilag elfogadottabb, mint a nők elleni erőszak és a férfiak felülreprezentáltak az erőszak számos formájában. A bűnügyi statisztikák szerint a gyilkosságok áldozatainak 58%-a férfi (1), a testi sértések áldozatainak 66%-a férfi (2), az Országos Kriminológiai Intézet családon belüli erőszakkal foglalkozó kutatása szerint a családon belül elkövetett emberölések áldozatainak 61%-a férfi (3), a kiskorúak ellen elkövetett erőszak áldozatainak pedig kétharmada fiú (4).

Mivel a férfiakkal szembeni erőszakot általában sem veszi komolyan a társadalmunk, így a velük szembeni családon belüli erőszakot sem, ami egy speciális típusa az erőszaknak, mivel általában nincs külső szemtanú és az áldozatok függő helyzetben vannak az elkövetővel szemben. Az uralkodó nemi szerepek miatt - amelyek elutasítják a férfiak áldozati szerepét - a férfiakat különösen sújtja ez a probléma, hiszen kívülről még kevesebb segítségre számíthatnak. Miközben olyan tévhitek terjednek (ami az önök részéről is elhangzott a közösségi oldalukon hozzászólásként), hogy az áldozatoknak kevesebb, mint 5%-a férfi, a szakszerű kriminológiai kutatások 30-50 százalékra teszik a férfiak arányát a családon belüli erőszak áldozatai között (5, 6).

Az, hogy családon belüli erőszak elleni kampányokban a férfiak nem jelennek meg áldozatként nem egyedi eset, hanem a férfiak rendszerszintű diszkriminációja, ami hozzájárul a férfiáldozatok létezésének elfedéséhez, azoknak az ideológiáknak a megerősítéséhez és terjedéséhez, amelyek vitatják, hogy a férfiak áldozattá vál(hat)nak, vagy amelyek igazolhatónak/elfogadhatónak vélik a férfiakkal szembeni erőszakot.

ikea.jpg

A férfiáldozatok megfelelő reprezentációjának érdekében arra kérjük önöket, hogy indítsanak el egy olyan családon belüli erőszak elleni kampányt is (vagy egészítsék ki a mostanit ennek megfelelően), amiben a férfiáldozatok, illetve a férfiakkal szembeni erőszak problémája is megjelenik. Kérjük, hogy ennek eredményeképpen a családon belüli erőszak elleni kampányaik során összességében legalább 25%-os arányban férfiak kerüljenek bemutatásra áldozatként, illetve hangozzon el adat arról is, hogy kimondottan a férfiak milyen arányban szenvednek el erőszakot, valamint olyan adatok, vagy szempontok is legyenek kiemelve, amelyek rámutatnak arra, hogy egy-egy probléma a férfiakat aránytalanul érinti a családon belüli erőszak területén. Kérjük továbbá, hogy működjenek együtt ebben a családon belüli erőszakkal foglalkozó férfiszervezetekkel is.

Tisztelettel,
Modern Férfipolitikáért Mozgalom

(1, 2) Belügyminisztérium bűnügyi statisztikai adatbázisa (https://bsr.bm.hu/) alapján saját számítás a 2018.július és 2020.február között

(3, 4, 5) Virág György (szerk. 2005): Családi iszonyok. A családi erőszak kriminológiai vizsgálata. Kiadó: Belügyi szemle ISSN 1218-8956

(6) Lotta Nybergh, Viveka Enander, Gunilla Krantz (2013): Self-reported exposure to intimate partner violence among women and men in Sweden: Results from a population-based survey; BMC Public Health 13(1):845